torsdag 24. april 2008

Olav H. Hauge - Lyriker


Ukas bloggoppgave er å skrive om en lyriker vi fikk 45 minutter til å forberede et foredrag om. Gruppen min fikk Olav H. Hauge.

Olav H. Hauge var utdannet gartner, men er mest kjent for sin lyrikk. Olav H. Han ble født i 1908 og døde i 1994. Hauges barndom gikk greit selv om han ikke gikk på gymnaset grunnet hans dårlige matteferdigheter. Allerede da han var fjorten år var han en aktiv dikter, men det skulle gå enda fjorten år før han fikk gitt ut sin første diktsamling. Noe av grunnen kan være at han ikke utdannet innen litteratur og litteraturhistorie. Hauge skrev veldig jordnært samtidig som mange av hans verker hadde et internasjonalt preg. Det vises f. eks gjennom han var sterkt inspirert av klassisk kinesisk lyrikk. Diktet ”T´ ao Ch´ien” fra samlingen ”Spør Vinden”. Selv om Hauge skrev internasjonalt levde han nesten hele livet sitt i ved huset nær Ullvik i Hardanger. Der hentet han mye inspirasjon fra hardangerlandskapet. Snøkledde fjelltopper, grønne fjorder, bugnende frukthager, osv… Naturbildene kan ofte symbolisere ting eller hendelser, samtidig som de kan fungere som metaforer for menneskelige grunnerfaringer. Senere dikt har brukt naturbildene mer åpent og latt leseren tolke i en større grad enn tidligere. Diktene er preget av en konkretisme som var ukjent på den tiden, og han har senere inspirert diktere som Jan Erik Vold. Siden 1966 skrev som oftest Hauge dikt uten enderim, fast rytme og strofeform (med unntak av sonetter som han hadde en forkjærlighet for, og som revolusjonerte og fornyet norsk lyrikk.) Han døde i 1994 i en alder av 86 år.
------------------------
Mer om Hauge:
Hør Olav H. Hauge lese opp dikt her.
Les Olav H. Hauges dikt her.
Se Olav H. Hauges biografi her.
------------------------
Å jobbe på den måten vi gjorde var i grunnen ikke så ille. Det viktigste å påpeke er at lærerne må sette forventningene n mye lavere enn det de kan være vant til. Jeg tror aldri jeg har fått så kort tid i forhold til hva som jeg følte ble forventet av oss!

Ingen kommentarer: