mandag 19. oktober 2009

Charles Darwin

Flickr

Charles Robert Darwin (12 februar 1809 - 19. april 1882) var en engelsk naturforsker som realiserte og presenterte overbevisende bevis for at alle arter har utviklet seg over tid fra felles forfedre, gjennom en prosess som kalles naturlig seleksjon. Det faktum at evolusjon finner sted ble akseptert av det vitenskapelige samfunn, og mye av allmennheten i sin levetid, men det var ikke før fremveksten av den moderne evolusjonære syntese fra 1930 til 1950 at det rådet en bred enighet blant forskere om at naturlig utvalg var grunnleggende mekanisme for evolusjon. I modifisert form, er Darwins vitenskapelige oppdagelse den samlende teori om hvordan vi forklarer mangfold av liv.

Ved Edinburgh Universitet forsømte Darwin medisinske studier og han undersøkte virvelløse marine dyr i stedet. Da oppfordret Cambridge universitetet Darwin til å begynne med naturvitenskap i stedet. Hans fem års reise på HMS Beagle etablerte ham som en eminent geolog som observasjoner og teorier støttes Charles Lyell's uniformiteriske ideer, og utgivelsen av hans journal av reisen gjorde ham berømt og til en populær forfatter. Rådvill av den geografiske fordelingen av dyr og fossiler han samlet på reisen, undersøkte Darwin til omdanning av arter og ledet til hans teori om naturlig seleksjon i 1838. Selv om han drøftet sine ideer med flere naturforskere, trengte han tid til omfattende forskning og hans geologiske arbeid var førsteprioritet. Han skrev sin teori i 1858 da Alfred Russel Wallace sendte ham et essay som beskrev den samme ideen. De ledet til at de felles publiserte begge sine teorier.

Hans 1859 bok om artenes opprinnelse etablert en ide som dominerer den vitenskapelige forklaringen på diversifisering i naturen. Han undersøkte menneskelig evolusjon og seksuell utvelging i bøkene ”The Descent of Man” og ”Selection in Relation to Sex”, etterfulgt av ”The Expression of the Emotions in Man and Animals”. Hans forskning på planter ble publisert i en rekke bøker, og i hans siste bok, undersøkte han meitemark og deres effekt på jord. Charles Darwin var en av bare fem ikke-kongelige personer fra Storbritannia som ble hedret med en statsbegravelse i det nittende århundre. Det sier noe om hvor viktig han var som forsker. Han ble gravlagt i Westminster Abbey, nær John Herschel og Isaac Newton.

Charles Darwins oppdagelser lærte mennesket at vi ikke nødvendigvis er skapninger laget av Gud, men kan være resultatet av en rekke utviklinger og tilpassninger over millioner av år. Mange vil mene at hans oppdagelse har bidratt til å forme et helt nytt tenkesett på verdensbasis. Vi ser også at hans oppdagelser er prinsipielt sentrale i det moderne prosjekt. Det at mennesket ikke lengre er en av guds skapninger kan styrke troen på frihet. Mennesket står fritt til å bli hva man vil.

Kilder:
http://www.aboutdarwin.com/darwin/WhoWas.html
http://www.amnh.org/exhibitions/darwin/work/last.php

1 kommentar:

Ingunn sa...

Fin sammenfatning av livet og verket en av de viktigste forskerne nooensinne. Jeg ser du oppgir kildene dine - bra, men hva med å legge dem inn som hypertekst (lenker) rett i teksten i stedet? Dette synes jeg var et bra stykke arbeid.