torsdag 24. april 2008

Olav H. Hauge - Lyriker


Ukas bloggoppgave er å skrive om en lyriker vi fikk 45 minutter til å forberede et foredrag om. Gruppen min fikk Olav H. Hauge.

Olav H. Hauge var utdannet gartner, men er mest kjent for sin lyrikk. Olav H. Han ble født i 1908 og døde i 1994. Hauges barndom gikk greit selv om han ikke gikk på gymnaset grunnet hans dårlige matteferdigheter. Allerede da han var fjorten år var han en aktiv dikter, men det skulle gå enda fjorten år før han fikk gitt ut sin første diktsamling. Noe av grunnen kan være at han ikke utdannet innen litteratur og litteraturhistorie. Hauge skrev veldig jordnært samtidig som mange av hans verker hadde et internasjonalt preg. Det vises f. eks gjennom han var sterkt inspirert av klassisk kinesisk lyrikk. Diktet ”T´ ao Ch´ien” fra samlingen ”Spør Vinden”. Selv om Hauge skrev internasjonalt levde han nesten hele livet sitt i ved huset nær Ullvik i Hardanger. Der hentet han mye inspirasjon fra hardangerlandskapet. Snøkledde fjelltopper, grønne fjorder, bugnende frukthager, osv… Naturbildene kan ofte symbolisere ting eller hendelser, samtidig som de kan fungere som metaforer for menneskelige grunnerfaringer. Senere dikt har brukt naturbildene mer åpent og latt leseren tolke i en større grad enn tidligere. Diktene er preget av en konkretisme som var ukjent på den tiden, og han har senere inspirert diktere som Jan Erik Vold. Siden 1966 skrev som oftest Hauge dikt uten enderim, fast rytme og strofeform (med unntak av sonetter som han hadde en forkjærlighet for, og som revolusjonerte og fornyet norsk lyrikk.) Han døde i 1994 i en alder av 86 år.
------------------------
Mer om Hauge:
Hør Olav H. Hauge lese opp dikt her.
Les Olav H. Hauges dikt her.
Se Olav H. Hauges biografi her.
------------------------
Å jobbe på den måten vi gjorde var i grunnen ikke så ille. Det viktigste å påpeke er at lærerne må sette forventningene n mye lavere enn det de kan være vant til. Jeg tror aldri jeg har fått så kort tid i forhold til hva som jeg følte ble forventet av oss!

torsdag 17. april 2008

Det Nye Operabygget – Første skritt til et moderne Norge?


I dag skal jeg blogge litt om vår nye opera i på Kirsten Flagstads Plass 1. i Bjørvika. Sist søndag var jeg på omvisning der og det er ikke tvil om at det er et annerledes bygg enn det vi er vant med her tillands. Jeg har ikke helt klart å bestemme meg for om jeg synes operaen er stygg eller fin, men jeg ble faktisk imponert. Jeg har aldri vært en stor fan av opera men opera hus har jeg ofte assosiert med banebrytende arkitektur, jeg synes f. eks. operahuset i Sydney er veldig fint. Norge trenger noen byggverk og attraksjoner som kan sette oss på kartet internasjonalt. Å bruke 4 milliarder når vi har nesten 2000 milliarder kr i oljefondet, kan rettferdiggjøres om man ser på verdiene Norge kan få inn på sikt, som ved turisme og sightseeing etc. Vi burde investere (i hvert fall noen av) Oljepengene snart i tiltak som kan sikre Norge økonomisk etter at oljen tar slutt. Å bygge storslåtte byggverk kan være en mulighet. Ta Dubai i de Forente Arabiske emirater f. eks. som har enorme petroleumsforekomster i likhet med Norge. De bygger verdens største menneskeskapte øy med luksusboliger, verdens største kjøpesenter, verdens høyeste skyskraper, verdens eneste ti-stjerners hotel, en innendørs slalåmbakke, verdens andre største container-havn og en av verdens største flyplasser. Dette har ført har til at Dubai har blitt et populært turistmål, et av verdens handelssentrum og økonomien blomstrer som aldri før. Dette høres allerede utrolig ut, men blir mer utrolig når du hører at De Forente Arabiske Emirater er halvparten så stort som Norge i folketall og enda mindre i areal. Foreløpig er det mye som gjenstår før Bjørvika ”matcher” sitt nye bygg. Den nye operaen er som en svane og passer ikke med de slitte havneomgivelsene. Heldigvis er Operaen bare første del i et prosjekt som skal forandre havneområde innerst i Bjørvika til et ordentlig strøk. E18 skal i tunnel, mange moderne boliger skal bygges og nye Vålerenga Stadion skal kanskje også anlegges i området. Et av New Yorks reisemagasiner har allerede satt opp Oslo som en spennende turistdestinasjon, mye takket være operaen!

fredag 11. april 2008

DIKTET OM MYGGEN


Den morgenen myggen våknet
og var gjort til elefant ble den meget forbauset.
Du store verden! Sa den.
Her må det ha hendt noe i nattens løp.
Av Inger Hagerup


Første gang jeg leste dette diktet var etter at jeg fikk en litteratursamling av besteforeldrene mine som liten. Jeg var ganske ung den gangen og kunne så vidt lese. Derfor så jeg på illustrasjonene, og til dette diktet var det tegnet et merkelig vesen; En krysning mellom en mygg og en elefant. Dette var også mitt første møte med avansert genteknologi. Jeg liker dette diktet blant annet fordi det er kort, jeg har sett dikt med lengre tittel en dette. Diktet viser at man kan lage god lyrikk uten for mye klabb og babb. (Det enkleste er ofte det beste!) I tillegg er diktig morsomt. Tenk deg at du våkner og er så stor som en elefant! Myggen første tanke tror jeg må ha vært mer som; HVA FAEN…